Saturday, September 18, 2004

HAAMUJEN KIELI

Vietän aikani suurissa tavarataloissa etsien inspiraatiota ja materialeja. Varon vanhojentavaroiden liikeitä, toreja ja kaatopaikoja. Ilmaisen asiani kulutushyödykkeiden kielellä. Tämä kieli on monille yhteinen.

TAIVAS

"taivas on paikka sellainen
jossa ei koskaan, ei koskaan
tapahdu mitään.” G.A. Wallin

Taivas on paljon monipuolisempi
paikka, luulen, kuin kuvitellaan.
Taivas on paikka jossa
hoi pleistoi ouk eisin kakoi
(massat eivät ole pahoja).

”Ei taivaan sineä oikeasti ole olemassa
eikä se edellytä
sinisiä silmiä. Niin ruiskukkakin on
pelkkää kuvitelmaa. Jos niitä on.
On on on. Oli. Älä tingi.” Haavikko: Musta herbaario

AAVEEN PAINOPISTE

Tyhjyys teoksen valmistumisen jälkeen ja ennen teosta. Mitä tämä tarkoittaa. Miksi motiivit katkeavat yhden teoksen päätepisteessä. Mitä on tällainen keinotekoinen sielunvaellus. Mikä muodonmuutoksen väline sellainen on, joka palauttaa muodon alkuunsa. Lentävältä matoltakaan astuva ei palaa lähtöpisteeseensä. Vain uneksija palaa ikuisesti. Siinä on ongelma: väline jolla pääset näkemään, mutta et kokemaan, enempää kuin eteenpäin. Sehän on maantieteellinen kastraatio. Autiomaan jyrkät reunat. Lapsena, kun tämä tyhjyys ei vielä tuntunut uhkaavalta vaan toiveikaalta väljyydeltä, uskoi ettei käy välttämättömäksi muuttaa pysyvästi Hallaaseen, kerätä luitaan aineelisesta. Uskoi että jaksaa, rakennustyömiehenä, kirvesmiehenä, maanviljelijänä, metsä- ja uittotyönjohtajana.

Muutenkin ihanteiden tärkeys ja korkeus tulivat selkeästi esille lapsena: matalilla näköaloilla yllättää leikkikentällä tyhjyys ja aikuusuudessa juoppous. Siitä ei pelasta mersut ja minkkiturkit. Vaan ihan täsmälleen oikean korkuiset ihanteet, leikittävät ja soveltuvat, muttei senttiäkään liian korkeat.

Käytännössä kieltäymys on ylivertainen turmelija. Kaiken kaikkiaan uskovaiset ja matemaatikot ovat liian usein takertuneet asiaansa kuin saapas hukkuneen jalkaan. Toisia nahkoja tarvitaan- liian vakavissaan ei pidä masturboida. Eläimet ovat kastruoitu hengestä ja me aaveet olemme kastruoitu aineesta.

Markkinoilla jumalat on madallettu artisteiksi, laulajat kuninkaiksi. Artisti määräytyy suhteessa haamuihin: suosittu tai unohdettu. Artisti on otos ihmisestä, loistava geeni. Jumalat tai haamut eivät välitä ihmisistä, muodeista ja kyvyistä: he ovat mitä ovat. Ilmeisesti juuri tämän aspektin täytyisi päästä tulemaan läpi. Kun ollaan vaikeuksissa porukalla, mikä tahansa kyky tai puute riittää syntipukkiuteen. Tämä on ymmärrettävää.

Sitä jää odottamaan, kun haamun tehtävää luonnehditaan, että se olisi olla muutakin kuin ruttonsa laulaja. Terapiaa toki: ei sitä kukaan halua ottaa pois. Täällä me olemme muistutuksena omasta olemassaolostamme. Entä miten kaunista on tai voisi olla. Sen näkemistä, että tämänpuoleiset kohteet tuodaan nähtäväksi, tai että itse siirrytään kohteille, metsästysmaille.

OLEN TIETÄÄKSENI ENSIMMÄINEN

kuollut joka täällä kommentoi tapahtumia. Tervetuloa lukemaan haudantakaisia.

KUOLLUT

kuoli
haudattiin